lat|eng

ИН МЕМОРИАМ – Зоран Сретеновић (1964-2022)

28.04.2022
Легендарни репрезентативац наше земље, двоструки шампион Европе из 1991. и 1995. године, Зоран Сретеновић, преминуо је данас у Београду. Истински великан југословенске кошарке доживео је овог поподнева срчани удар од којег није било опоравка.
Зоран Сретеновић је рођен 5. августа 1964. године у Београду. Своју професионалну каријеру почео је у Црвеној звезди, одакле је прешао у Југопластику (касније ПОП 84) са којом је освојио три титуле шампиона Европе. У свом трећем финалу, против Барселоне 1991. године Сретеновић је постао једини Европљанин икада који је одиграо свих 40 минута меча за шампионску титулу.
Након Југопластике, Сретеновић је играо још и за Бамберг, Антиб, Партизан, Боровицу из Руме, Црвену звезду, београдски Раднички и Стал из Острова, где је и завршио каријеру.
У дресу репрезентације СФР Југославије, Зоран Сретеновић је био део „плавог тима“ који је 1991. суверено дошао до титуле шампиона Европе у Риму. Четири године касније, Сретеновић је носио дрес СР Југославије у походу на чувено европско злато из Атине 1995.
По завршетку играчке каријере, Зоран Сретеновић је радио као тренер подгоричке Будућности, затим Хемофарма, Железничара из Инђије два пута, Игокее, Војводине, Полфарма из Гдањска, АЗС-а и Стала из Острова.
У својој богатој каријери, Сретеновић је три пута био клупски првак Европе, два пута првак Старог континента са репрезентацијама СФР Југославије и СР Југославије, четвороструки клупски првак старе Југославије, двоструки освајач купа СФРЈ, победник Купа Немачке и победник Купа СР Југославије.
Место и време сахране биће накнадно објављено.
Кошаркашки савез Београда, овим путем, изражава најискреније саучешће породици. 
Сахрана це се обавити у уторак 03.05. у 14х на Кумодраском гробљу. Опело поциње у 13:30х.